Германската полиция разследва продажбата на бира, на чийто етикет са поставени нацистки символи.

Разследването се води в навечерието на 75-тата годишнина от освобождаването на лагера на смъртта „Аушвиц“ и почитането на жертвите на Холокоста.

Снимка: Götz Ulrich/Facebook

Пивото се продава в градчето Бад Бибра, провинция Саксония-Анхалт, пише Би Би Си.

Етикетът на бутилката е кафяв – наподобяващ кафявите униформи на нацистите. Изобразен е и гербът на Третия райх – имперски орел, държащ лавров венец. Вътре във венеца обаче не присъства свастиката, а Железният кръст.

Освен това името - Deutsches Reichsbräu („Бирената фабрика на Райха“) е изписано в традиционен готически стил – типичен за германската култура и често използван инструмент за неонацистка пропаганда.

Немски издания отбелязват, че символични числа са използвани за цената на бирата – 18 евро и 88 цента. Това е код на нацистите – първата и осмата буква от латинската азбука съвпадат с инициалите – А и Х – Адолф Хитлер, a 88 - Х и Х - oтговаря на поздрава „Хайл Хитлер“.

Снимка: Götz Ulrich/Facebook

Във „Фейсбук“ Гьоц Улрих, който е част от областно ръководство в Източна Германия, публикува снимки на скандалната бира и изразява гневна позиция спрямо продажбата ѝ.

„Чувствам се толкова засрамен. Най-лошото е, че бирата е разпродадена!“, подчертава той и обвинява неонацистки организации в умишлена провокация.

Getränke-Quelle, в който се продавала бирата, е част от верига магазини, която вече се е разграничила от продажбата.

Според немски медии за пръв път пивото било пуснато онлайн и било рекламирано от познат неонацистки активист – Томи Френек.

Снимка: Götz Ulrich/Facebook

Освен това той има и бар близо град Темар, Тюрингия, където се провежда ежегоден неонацистки фестивал.

Нацистките символи са забранени в Германия. Тяхната употреба е нелегална, ако има ясна връзка с нацистка или друга крайнодясна идеология.

Немското законодателство толерира някои случаи, в които символите са, например, част от културен контекст.

Възпоменания се провеждат на територията на „Аушвиц“, намиращ се в южните части на Полша. По време на Третия Райх там са убити около 1,1 млн. души, от които почти милион евреи.