Неизвестни извършители разкопаха гроба на бившия висшестоящ офицер от Третия райх Райнхард Хайдрих. Офицерът е ключова фигура от времето на националсоциалистическа Германия. Той е част от елита на нацисткото управление и е бил близък до Адолф Хитлер. 

Умира през 1942 г. след взрив от противотанкова мина, докато се вози в лимузината си. Отговорност за атентата поемат чешки партизани, обучени от британските служби, пише Би Би Си. 

Неговите останки са в гробище в централен Берлин. От полицията обясниха, че не са взети кости от заличения гроб, но който и да е извършителят, е имал вътрешна информация за местонахождението му.

След края на Втората световна война се взима решение гробовете на видни нацистки фигури да не бъдат маркирани. Целта е привърженици на идеологията да не превръщат погребалните места в място за поклонение.

Освен това, оскверняването на гроб в Германия е престъпление.

Хайдрих е един от организаторите и идеолозите на т.нар „Окончателно решение на еврейския въпрос”, довело до масовото избиване на европейските евреи в концлагерите.

След окупацията на Прага от нацистите, получава прякора "Касапинът от Прага". Той оглавява Главното управление за имперска сигурност на Третия Райх. Самият Хитлер го нарича „човекът с желязно сърце”.

Райнхард Хайдрих управлява Бохемия и Моравия до атентата от май 1942 г., когато е тежко ранен. Смъртта му настъпва дни по-късно.

В отговор нацистите унищожават чешкото село Лидице, като убиват всички мъже и юноши, а жените и децата са изпратени в концентрационни лагери.

Подобен случай на разкопаване на гроб имаше през 2000 г., когато организирана група твърдеше, че е изровила гроба на Хорст Весел, познат като своеобразен мъченик на националсоциализма и почетен в химна на нацистка Германия.

Осквернителите заявиха, че са хвърлили черепа на Весел във водите на река Шпрее. Полицията отхвърли твърденията, като посочиха, че гробът е бил на бащата на известния нацист.