Катастрофалното материално състояние на германските въоръжени сили е известно от месеци. Стигнало се е обаче дотам германски части да излязат на маневри, боядисвайки дръжки на метли, които използва вместо цеви на военните си машини, пише германското издание Welt.

Според вътрешен доклад, цитиран от вестника, състоянието на въоръжените сили на Германия е плачевно и страната е далеч от това да покрива целите, поставени за NATO Response Force (NRF) – силите, които алиансът поддържа в най-висока степен на бойна готовност.

Докладът показва, че има значителни липси във въоръжението на германските военни, като е регистрирана 76% липса при уредите за нощно виждане Lucie, 41% - при пистолетите P8 и 31% - при автоматичните оръжия MG3. 100-процентова липса има при въоръжението на военните машини GTK Boxer.

Именно такава машина е била „превъоръжена” по време на международни учебни маневри на НАТО в Норвегия преди няколко месеца. На германската машина липсвала цевта на оръдието, която била заменена от боядисана в черно дръжка на метла. Проблемът не е решен и до днес и GTK Boxer нямат цеви, отбелязва военният документ.

Според информация на германския вестник докладът не е трябвало да достига до медиите и особено частта му за дръжката от метла. „Никога не съм преживявал нещо подобно, трябва да кажа съвсем честно”, заяви основателят на NRF и председател на Военния комитет на НАТО генерал Харалд Куят. Той предупреди Германия, че трябва да подсигури въоръжените си сили.

От министерството на отбраната са потвърдили случая пред Welt, като са подчертали, че при военното учение не е била нужна употребата на оръдие и затова „заместването” не е довело до опасност нито за войниците, нито за маневрите.

Министерството е уверило още, че от седмици германските части към NRF са изцяло подготвени и въоръжени. Те са готови да се включат във всеки един момент при нужда в действия на НАТО, допълниха от ведомството.