През последните дни ужасните условия за източноевропейските работници в кланиците са отново водеща тема за германската общественост, а причината е журналистическо разследване на телевизия САТ1.

В центъра на репортажа е една от най-големите фирми за месо и колбаси „Тьонис“, в чиито кланици през 2020 г. възникнаха няколко огнища на коронавирус заради лошите условия за работниците.

В предприятието на милиардера Клеменс Тьонис влиза под прикритие 38-годишната Милена, която е учила журналистика и е от България. Сънародницата ни подписва договор, но в началото работи без пари на изпитателен срок за един ден.

От заплатата ѝ се удържат по 250 евро за подслон, а условията в работническите общежития са лоши. Заплащането е 9,5 евро на час. Още първите дни ѝ се налага да работи извънредно и колегите ѝ споделят, че това не е изключение, а правило. Някой споделят, че за последния месец са работили 250 часа извънредно.

Служител от охраната на фабриката пък намеква и за проституция сред работничките, като казва, че „момичетата работят първо във фабриката, а после отиват да доработват и там в гаража”.

„Това бяха най-ужасните дни в моя живот”, споделя Милена в репортажа за преживяното във месокомбината.

В репортажа си САТ1 пита дали не е време собственикът на фирмата да бъде изправен пред съда.

От „Тьонис“ пък наричат репортажа едностранчив и отричат обвиненията в експлоатация, както и твърденията, че техни адвокати са се опитали да спрат излъчването на предаването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!