Федералното канцлерство на Германия и провинциалните власти планират да удължат карантинните мерки заради коронавируса до 24 или 31 януари, съобщи в. "Билд", цитиран от ТАСС.

Според изданието, което направи съобщението след съвещание между офиса на канцлера Ангела Меркел и канцелариите на провинциалните премиери, се планира карантината да бъде продължена с две-три седмици. Това означава, че ще бъдат затворени всички търговски обекти.

Няма да работят фризьорските салони, козметичните студиа и центровете за масажи и татуировки. Остава в сила забраната за отсядане в хотели с туристическа цел.

Засега няма съгласие между правителството и провинциалните власти по въпроса за работата на училищата. Канцлерството настоява те да останат затворени, но не всички провинции подкрепят тази идея. Освен това се водят напрегнати обсъждания за предоставянето на помощ на пострадалите фирми, най-вече къщите за гости и хотелите.

На 16 декември Германия въведе по-строги карантинни мерки, които ще бъдат в сила поне до 10 януари. Меркел и премиерите на провинциите трябва да обсъдят по-нататъшните действия на 5 януари.