Германия ще спре да плаща компенсации на неваксинирани работещи, които са принудени да се подложат на карантина като част от мерките за борба с коронавируса.

Не е честно да се иска от данъкоплатците да субсидират тези, които отказват да се ваксинират, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

Правилата, които ще бъдат прилагани от властите на 16 провинции, ще влязат в сила най-късно на 11 октомври, добави Шпан. Те засягат лица, които са дали положителен тест за коронавирус и тези, които се връщат от страни, смятани за високорискови. Сред тях в момента са Великобритания, Турция и части от Франция.

Неваксинираните, пристигащи от такива страни, са длъжни да се подложат на карантина най-малко за срок от 5 дни. Ваксинираните и тези, които неотдавна са се възстановили от болестта, не са длъжни да правят това.

Според критици подобни правила са еквивалентни на задължение за ваксинация, защото много работещи не могат да си позволят да останат по домовете си, без да получават заплащане.

Ваксинациите не са задължителни в Германия, но властите вземат все повече мерки, за да направят отказа от тях по-неудобен. Тестовете за коронавирус, които се изискват например за вечеря в ресторант, ще спрат да бъдат безплатни от 11 октомври. 

74 на сто от германците са изцяло ваксинирани при 72,3 средно за ЕС, по официални данни.