Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска извънредният граничен контрол за забавяне разпространението на новия коронавирус, въведен в състоящото се от 26 държави Шенгенско пространство за свободно движение, да бъде отменен от 15 юни, предаде „Ройтерс“.

„Целта е, ако състоянието на заразата го позволява, искам да го кажа отново, от 15 юни нататък граничният контрол в Шенгенската зона да може да бъде напълно отменен“, заяви Меркел пред Бундестага.

Германия възнамерява да отвори границите си за съседите през юни, според телефонен разговор между германския канцлер и нейния австрийски колега Себастиан Курц. Кабинетът на канцлера Курц потвърди пред ДПА, че служителите са обсъдили подробности, но не даде повече детайли.

Германия се готви да облекчи ограничителните мерки, а Меркел представи "план в две стъпки" пред своите партийни колеги в Бундестага.

От тази сряда германско-австрийската граница ще бъде отворена за жителите на граничния регион, както и за работещите през границата, след като беше постигнато споразумение за отваряне на няколко по-малки пункта.

Меркел каза, че не иска граничният контрол и ограничителният режим да продължат неопределено време. Според нея правителството ще обмисли допълнителни стъпки за отваряне на границите

Два месеца границите на ЕС са затворени, като са създадени специални „зелени коридори“ за транспортиране на стоки. Редица страни въведоха ограничения за визането на чужди граждани на тяхна територия.