Люксембургски общини, които граничат с Германия, свалиха наполовина знамената си на ЕС пред кметствата си, за да протестират срещу решението на Берлин да удължи затварянето на германската граница до 15 май в рамките на борбата с епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Кметът на Шенген Мишел Глоден заяви, че не разбира обявеното вчера решение на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер да удължи затварянето на границата с още една седмица, след като европейските страни постепенно разхлабват ограниченията си.

Днес външният министър на Люксембург Жан Аселборн прикани Германия да се откаже от граничния контрол и постепенно да върне в действие Шенгенското споразумение, което по думите му е "едно от най-големите постижения на европейската интеграция".

Тази година Люксембург празнува 25 години от създаването на Шенгенското пространство и 35 години от подписването на първоначалното споразумение за въвеждане на свободно движение между шестте страни основателки на ЕС Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург.

"Вирусите ги побеждават учените и лекарите, а не полицейските проверки", заяви бившият люксембургски държавен секретар за външните работи Роберт Гьобелс, който е подписал Шенгенското споразумение през юни 1985 г. в едноименния град, разположен при границите на Люксембург, Германия и Франция.