Германия очаква от България резултати в борбата с корупцията, заяви германският президент Йоахим Гаук след срещата с българския си колега Румен Радев.

Радев избра Германия за първата си официална визита в чужбина. Сред темите на разговор бяха Шенген, бежанската криза и търговските връзки.

Снимка: БГНЕС

„Това, което ни интересува в Германия, а и в Европа, е едно вътрешнополитическо предизвикателство, което България трябва да преодолее – борбата с корупцията. Знаем, че от дълго време се работи на парламентарно ниво. Надяваме се скоро да приключи и да има резултат и по-голяма активност по този въпрос“, каза Гаук.

„Имаме твърдата решимост да обединим усилията на всички институции, на гражданските организации, на партиите за активна борба с корупцията, за създаване на ясни условия за бизнеса в България. Убеден съм, че това ще доведе до допълнителни германски инвестиции“, каза на свой ред Румен Радев.

Българският държавен глава многократно повтори, че Германия е стратегически партньор на България. За да продължат да правят бизнес у нас обаче, германските инвеститори поискаха по-прозрачни правила и стабилност след изборите.

Снимка: БГНЕС

Радев чу и похвали за това как България опазва външните граници на Европа. Гаук подчерта значението ни в отбранителната политика на ЕС и НАТО.

Българският президент пък настоя страната ни да стана по-бързо част от Шенгенското пространство, за да има достъп и до шенгенската информационна система.

След като по време на предизборната кампания Радев бе цитиран в германските медии с изказванията си за отпадане на санкциите към Русия, днес той не подмина темата. „Искаме да се фокусираме не на различията, а на общите неща, които ни свързват. Това е една прагматична енергийна политика с Русия и обединяване на усилията в борбата тероризма“, каза той.

Сред посрещачите му пред двореца „Белвю“ пък имаше и българчета, чийто семейства са потърсили по-добър живот в Германия. Миграцията бе и една от основните теми за двамата президенти.

Вижте във видеото как протечи визитата: