Външното министерство на Германия обяви за персона нон грата двама сътрудници на руското посолство в Берлин. Решението влиза в сила незабавно, пише ТАСС, като се позовава на информация от ведомството.

Канцлерът Меркел ще отнесе въпроса до президента Путин следващата седмица, а междувременно Берлин изгони руските дипломати.

Като причина правителството на ФРГ посочва недостатъчното сътрудничество на руските власти в разследването на убийството на 40-годишния грузински гражданин Зелимхан Хангошвили, известен и като Торнике Кавтарашвили, воювал на страната на антируски сепаратисти в Чечения.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази сутрин посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство, където му е била предадена вербална протестна нота във връзка с нови сведения по делото за убийството на грузинския гражданин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Правителството все още обсъжда какви други последствия може да има", заяви германският външен министър Хорст Зеехофер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има достатъчно данни, че убийството на Торнике К. е извършено или по поръчка на държавни служби в Руската федерация,  или на такива в автономната Чеченска република като част от Руската федерация", се казва в изявление на главната прокуратура на ФРГ. 

Кремъл реагира остро на твърденията на Берлин – Дмитрий Песков заяви, че подозренията спрямо Русия са „абсолютно безпочвени”.

Снимка: btvnovinite.bg

От руското външно министерство пък определиха изявлението на Берлин като „неоснователно и неприятелско”. Москва възнамерява да предприеме „комплекс от ответни мерки”.

Хангошвили беше застрелян с три куршума в главата на 23 август в парка Тиргартен в Берлин. Очевидци го определили като екзекуция.

Близо до местопрестъплението бил задържан руснак с фалшива самоличност, който имал документи за самоличност на името на Вадим Соколов, 49-годишен. Пристигнал в Берлин ден преди убийството. 

Снимка: btvnovinite.bg

Те обаче не съществуват в руските бази данни. Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г.

Видеокадри показват как той се приближава до жертвата с колело и стреля в гърба и главата ѝ.