Германското правителство се е съгласило да изпрати поне една рота танкове „Леопард-2“ на украинските въоръжени сили. Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица, съобщи „Шпигел“.

Германският канцлер Олаф Шолц е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това.

Други съюзници, например в Скандинавия, също възнамеряват да се присъединят към доставките на танкове „Леопард“.

Те вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според "Шпигел" решението на германското правителство е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят "M1 Ейбрамс".

Днес „Уолстрийт Джърнал цитира източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на президента на САЩ е склонна да приеме решение за изпращане на Украйна на 10 до "значителен брой" танкове "M1 Ейбрамс".