В петък германския парламент одобри законопроект за частично легализиране на притежание и отглеждане на канабис. Долната камара гласува с мнозинство от 407 гласа при 226 „против“ и 4 гласа „въздържал се“.

Очаква се законопроектът да бъде приет от Горната камара на парламента на 22 март. Така употребата на канабис ще е законна само с развлекателна цел, но е подчинена на много правила и ограничения, пише Си Ен Ен.

Марихуаната остава забранена за непълнолетни, но вече хората над 18 години ще могат да притежават малки количества за лична употреба.

От 1 април възрастните ще могат да отглеждат до три растения за лична употреба и да притежават по 50 грама вкъщи и 25 грама на обществени места.

От 1 юли канабисът ще бъде достъпен и в лицензирани клубове с нестопанска цел, в които членуват не повече от 500 души - всички те ще трябва да бъдат над 18 години. Само членовете на клубовете ще имат право да консумират произведената от тях продукция.

„Целта е да се пресече черният пазар и престъпленията, свързани с наркотици. Да се намали количеството на търговията и да се намали броят на употребяващите“, каза германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах преди гласуването.

Пушенето на марихуана в близост до училища, детски и спортни площадки остава забранено. Пазарът ще бъде строго регулиран, така че намирането и купуването няма да бъде лесно.

„Защитата на децата и младежите стои в основата на този закон. Никой не бива да го разбира погрешно - употребата на канабис се легализира, но това не означава, че тя не може да бъде опасна“, казва още Лаутербах.

Новият законопроект не срещна одобрение от страна опозицията.

„Вместо да защитава децата и младите хора, коалицията действа като държавен дилър на наркотици“, каза депутатът Тино Зорге от християндемократите.

Медицинските асоциации в страната също изразиха недоверието си в предложението.

„Легализирането на канабиса води до по-голяма употреба и омаловажава свързаните с него рискове. Канабисът може да предизвиква пристрастяване и да причини сериозни увреждания на развитието. Тази страна не се нуждае от легализация на канабиса", заяви председателят на Германската медицинска асоциация Клаус Райнхард.

Така Германия става третата страна в Европа след Малта и Люксембург, която легализира марихуаната за развлекателна употреба. Малта беше първата държава от ЕС, която разреши употребата на канабиса за лична употреба през 2021 г. Люксембург декриминализира канабиса още през 2001 г., а през 2021-ва разреши употребата му както за медицински, така и за развлекателни цели.