Небивал оптимизъм по отношение на евро перспективите на южната ни съседка обзе ръководството на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Гърция ще запази членството си в Евросъюза и няма да излезе от еврозоната, смята президентът на финансово-кредитната институция на ЕС. Не само това – по думите на Вернер Хойер, страната ще успее да се справи и със сериозните икономически проблеми, не без подкрепата на Брюксел, разбира се.

„Надявам се, че предстоящите избори ще предложат път към решението на проблемите на Гърция. Разбира се това ще отнеме немалко време,” каза още германският финансист, цитиран от РИА Новости. Той призна, че доста хора са на мнение, че гръцката кауза е загубена, но добави: „Това е голяма грешка. Гърция ще има възможност да реши огромните проблеми... ако, разбира се, гръцките граждани го поискат,” каза Хойер пред журналисти в кулоарите на конференцията „Мисия – ръст” в Брюксел.

Спекулациите за възможното излизане на Гърция от еврозоната се засилиха през този месец, след като изборите на 6 май така и не успяха да родят коалиционно правителство, което да подкрепи договорените с ЕС и МВФ мерки за икономии. Лидерите на водещите политически сили просто не можаха да се договорят за необходимостта от строгото затягане на коланите, което Атина обеща на Брюксел и Вашингтон, за да получи финансовата помощ, с която избегна фалита.

В момента Гърция се управлява от служебен кабинет с ограничени пълномощия. Следващите извънредни парламентарни избори са на 17 юни. В последните социологически анкети консервативната „Нова демокрация” се оказа с най-висок рейтинг, което успокои международните финансови пазари. Дясноцентристката партия на Андонис Самарас подкрепи споразумението с ЕС и МВФ, постигнато от предишното временно правителство на премиера Лукас Пападимос.

Ако обаче изборите спечели радикалната левица „Сириза”, която също се ползва с висока популярност преди вота, има опасност политическата криза да се задълбочи, тъй като хората на Алексис Ципрас не подкрепят тежката социална цена, която трябва да плати обикновеният грък. В същото време анализаторите отбелязват, че без чуждата финансова помощ Гърция няма да може да обслужва сериозния си външен дълг и вероятно ще трябва да напусне еврозоната.