Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че отношенията между Русия и САЩ се влошават и се доближават до ситуация, „сходна” на Студената война, предадоха световните агенции. 

Той призова за взимане на предпазни мерки, но отбеляза, че ситуацията се различава от тази през Студената война в два аспекта.

Първият е, че сега има много повече участници в конфликтите, отколкото в ерата на две свръхсили. И второ, има по-малко установени канали за комуникация, които да попречат на ескалацията на проблемите. Гутериш изрази дълбоко безпокойство от случващото се.

„По време на Студената война имаше механизми на комуникация и контрол, за да се избегне ескалацията на инцидентите, за да се осигури, че нещата няма да излязат извън контрол, когато напрежението се покачи. Тези механизми бяха разрушени”, каза Гутериш.

„Мисля, че е време за такъв род предпазни мерки - да се гарантира ефективна комуникация, да се гарантира способност да се предотврати ескалацията. Вярвам, че този род механизми отново са необходими”, заяви генералният секретар на ООН.

(БТА)