Премиерът Андонис Самарас приветства във вторник идеята да се създаде компания, която да използва активите от имоти на гръцката православна църква.

Подкрепата на министър-председателя идва "в изключително критичен момент за гръцкото общество", макар че подобно предложение бе направено от архиепископа на Атина и цялата страна Йероним още през октомври 2009 година, посочват от пресцентъра на кабинета.

Гръцката църква е вторият по големина собственик на недвижими имот в страната с активи, които включват манастири, залесени зони и плажове, и чийто точен брой остава неопределен.

Според държавната агенция новата компания ще улеснява използването на църковните имоти чрез краткосрочно или дългосрочно отдаване под наем, но собствеността на църквата ще остане непокътната. Всички печалби ще бъдат поделяни между църквата и държавата.

Вестник „Ta Nea” съобщи, че инвеститори от Русия, Катар и САЩ са проявили интерес в миналото към църковни имоти, разположени в ключови райони в и около Атина.

Църквата наскоро бе подложена на натиск заради данъчните си облекчения на фона на тежките мерки за строги икономии. Едновременно с това тя притежава значително политическо влияние в страната, където около 90 процента от населението изповядват православната вяра.