„Трагедията в Украйна беше предвидима, аз предупреждавах за нея.
Путин се готви за възстановяване на Съветския съюз.“ Това заяви пред bTV шахматистът и опозиционер Гари Каспаров.

Според него западните политици години наред не са искали да видят как Путин се готви за война, а това е било предвидимо.

Как е било възможно да се предвиди това?

Беше очевидно. Първата анексия беше преди 8 години - Крим. Но и преди това Путин казваше и правеше много неща, които даваха сигнал за агресивните му намерения. Цялото управление на Путин, вече повече от 20 години, е подготовка за възстановяване на Съветския съюз.

Възстановяване на Съветския съюз? Възможно ли е това и кои държави би засегнало?

Вероятно вече не, защото в Украйна руската армия претърпя поражение, геополитическо поражение. И предполагам, че свободният свят вече разбра, че сега е моментът да реши проблема с Путин веднъж и завинаги. Ако Путин има дори частичен успех в Украйна, то заплаха има за всички останали държави, защото неговият режим е построен на външна експанзия, като всяка диктатура. Бъдещето на Путин е като на всеки диктатор. Като края на политическия им живот обикновено за тях означава и физически край

Според Каспаров, за Русия след края на войната има два пътя. Или да стане китайска провинция, или да се интегрира в Европа и да се откаже от имперската система на управление.