Гърция ще разшири забраната за излизане през нощта и ще затвори ресторантите и баровете в най-гъсто населените части на страната за един месец заради коронавируса, съобщи днес премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от БТА.

Гърция отчита по-малък брой новозаразени от COVID-19 в сравнение с повечето европейски страни, но отбелязва постепенно нарастване на новите случаи от началото на октомври.

"Ресторантите, баровете, кафенетата, кината, музеите и закритите зали за спорт и фитнес ще бъдат затворени от вторник, 3 ноември, за период от един месец в цяла Северна Гърция и областта Атика, включваща и столицата Атина", каза Мицотакис.

Забраната за движение през нощта, засега прилагана само в най-засегнатите от епидемията райони, ще бъде разширена за цялата страна и ще важи от полунощ до 5 ч. сутринта. Премиерът заяви, че тези нови правила са фокусирани върху два фактора, които явно благоприятстват за разпространението на вируса - развлеченията и движението на хората.

По информация на посолството ни в Атина към момента няма да се пристъпва  към тотално затваряне. Не се забранява движението от окръг в окръг, както през пролетта.

Търговията на дребно, индустрията и училищата ще продължат да работят, както и хотелите и заведенията в сферата на услугите като фризьорските салони. 

Държавата се разделя на две зони. В първата зона влизат областите, които в момента са в ниво на риск „зелено“ и „жълто“. В тази първа зона продължава прилагането на досегашните ограничения. Въвеждат се и допълнителни мерки като:  задължително е носенето на предпазна маска, на открито и на закрито; забрана за излизане и движение по улиците в интервала от 0:00 ч. до 5:00ч.;- увеличаване до 50% на служителите, както от държавния, така и от частния сектор, които да работят от вкъщи; дистанционно обучение за университетите.

Във втората зона на „повишен риск“ влизат областите, които в момента са в „оранжево“ и „червено“ - цяла Северна Гърция и Атика. В тази втора зона продължава прилагането на досегашните мерки като се добавят и нови: затварят всякакъв вид заведения - за хранене, кафенета, питейни и т.н. На заведенията за хранене е позволено да работят на принципа доставка на храна за вкъщи или за купуване на място; затварят се местата за забавление; затварят се кина, тетри, галерии, музеи; затварят фитнес клубовете и местата за спорт на закрито, съобщават българското МВнР.

Гърция регистрира нов пик от 1690 нови случая на коронавирус в петък и 5 смъртни случая, с което броят на жертвите на COVID-19 се покачи на 620. В четвъртък новите случаи бяха 1211.