Гърция повиши до червеното ниво 4 - повишен риск от зараза с коронавирус, районите на Лариса, Солун и Родопи, считано от 6 ч. на 30 октомври, съобщават от МВнР.

Така заедно с Касторя, Янина, Козани и Серес "червените" области в страната стават седем, като не се изключва в най-високата степен на риск да бъдат включени и други области.

Към момента в Гърция е въведено временно ограничение на движението в нощните часове. За червените и оранжевите зони е забранено движението в интервала от 0:30 ч. до 5 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи като проблеми, свързани със здравето.

По данни на посолството ни в Атина до 6 ч. на 2 ноември в областите Лариса, Солун и Родопи няма да се прилагат общите мерки, предвидени за ниво на риск 4. Забраната за движение извън тях ще се прилага само в интервала 00:30 ч. до 5 ч. 

За срок от 14 дни се повишава до степен 3 - оранжево, нивото на риск за районите на Пела, Драма, Еврос, Ксанти, Килкис (Кукуш), Кавала, Пиерия, Иматия и Халкидики. Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията СOVID-19 в Гърция към момента в оранжево са още и Атика, Беотия, Тира, Пирея и Трикала.

МВнР припомня, че в интервала между 0:30 ч. и 5 ч. през ГКПП „Промахон“ не се пропускат граждани с туристически цели. Изключение се прави за товарните автомобили.

Сред ограничителните мерки в червената и оранжевата зони са и задължително носене на предпазни маски в такситата, леките автомобили, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен.

Маските са задължителни и в професионалните МПС, когато освен шофьорът има и друг персонал или пътници. За районите от ниво на риск 3 и 4 максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. При неспазване на правилата на всеки нарушител се налага глоба от 150 евро.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и с генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!