24-часови военни учения с истински боеприпаси край границата в целия район Еврос с акцент върху река Марица – това обяви гръцката армия. Охраната е повишена до максимална степен. За 1 месец е суспендирано правото за кандидатстване за убежище на нелегални мигранти.

"Настоящата ситуация представлява активна, сериозна, тежка и асиметрична заплаха за националната сигурност на нашата страна. Заплаха, насочвана и окуражавана от Турция.", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Атина поиска спешни екипи от Фронтекс. От европейската агенция вече повишиха до най-висока степен на тревога за всички граници с Турция, включително българската.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

"Вчера беше използвана специализирана екипировка, имаше опити за влизане в страната, които засякохме с дронове и предотвратихме", разкрива кметът на Орестиада Василис Мавридис.

"В този кризисен момент тук се усеща единство и сплотеност – както от страна на силите за сигурност, така и на обществото, което безрезервно ги подкрепя", казва Ставрос Келецис, депутат от управляващата "Нова демокрация".

Този вторник на гръцко-турската граница пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който ще координира европейската помощ за справяне с кризата.

Среща между българския премиер и турския президент ще се проведе след няколко часа на неформална вечеря в Анкара. На нея Бойко Борисов ще покани Реджеп Тайп Ердоган на среща в София с лидерите на европейските страни, сред които ще бъде и гръцкият премиер Криакос Мицотакис.