Гръцкото правителство удължава срока на прилаганите до момента ограничителните мерки за пътуване до страната, съобщава МВнР. Те остават без изменение и допълнение, временни ограничения и изисквания засягат сухопътните, морските и въздушните граници на страната. 

Остава изискването за българските граждани да попълнят форма за локализация на пътниците (PLF Form) и да разполагат с предварително генериран QR код при влизане в страната, както и задължително да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19 по PCR методологията, направен до 72 часа преди пресичането на държавната граница на Гърция. Няма необходимост от представяне на PCR тест от шофьорите на товарни камиони. Запазва се ограничението в товарните камиони, преминаващи през ГКПП „Илинден – Ексохи“, да бъде само водачът. 

Преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през граничните контролно-пропускателни пунктове на Гърция: Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи. 

Отпада препоръчителната карантина за пристигащите в Белгия от Видин, Враца, Лом и Монтана. Северозападния район на България е преместен от от „оранжева“ в „зелена“ зона от белгийската Федерална служба за външна дейност. 

Кодът на зоните се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка. Препоръчитело е гражданите да потърсят актуална информация непосредствено преди предприемане на пътуване към Белгия.

Считано от 1 август 2020 г. всички лица, пътуващи за Белгия, независимо от зонирането по държавите и вида транспорт, следва да попълнят не по-късно от 48 ч. преди пристигането си формуляр Public Health Passenger Locator Form, който следва да бъде изпратен по електронен път през сайта: https://travel.info-coronavirus.be.