Гърция поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа при извънредни обстоятелства, предизвикани от пандемията от новия коронавирус.

Това заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис във видеообръщение, което бе излъчено по време на онлайн церемония по предаването на ротационното шестмесечно председателство на организацията от Грузия на Гърция. Следваща в редицата е Германия.

Мицотакис каза, че в условията на пандемията още по-важно е потвърждаването на основните принципи и ценности на Съвета на Европа - демокрация, върховенство на закона и защита на човешките права. В тези рамки главната задача на гръцкото председателство ще бъде защитата на човешкия живот и здраве, и ефикасен отговор на епидемичната криза, подчерта гръцкият премиер.

Той посочи, че в Европейската конвенция за правата на човека, подписана преди 70 години, е предвидена възможност за временни и допустими ограничения на изпълнението й при извънредни обстоятелства, включително свързани с общественото здраве.

Мицотакис обаче изтъкна, че пандемията не бива да става предлог за нарушение на основните принципи и ценности.

„В Гърция успяхме да постигнем баланс между защитата на общественото здраве и правата на конкретните хора, използвайки изкуството на убеждението. Аз се гордея с търпението, проявено от населението на Гърция, и високата степен на изпълнение на мерките, които се въвеждаха винаги след консултация с експерти“, каза Мицотакис.

Гръцкото външно министерство определи като най-важно събитие по време на гръцкото председателство на Съвета на Европа 70-годишнината на Европейската конвенция за правата на човека, подписана на 4 ноември 1950 г. и влязла в сила през 1953 г.

Конвенцията определя неотменимите права и свободи на всеки човек и задължава държавите, които са я подписали, да гарантират тези права за всички хора под своя юрисдикция.

Членки на конвенцията са всички държави в състава на Съвета на Европа.

Комитетът на министрите е орган на Съвета на Европа, в който влизат външните министри на всички страни членки или техните постоянни представители в Страсбург. Комитетът определя направленията на политиката на Съвета, неговия бюджет и програмата му за действие.