Правителството в Гърция реши да субсидира гражданите с 22 евроцента на литър гориво през следващите три месеца, пише БТА, цитирайки телевизия „Скай“. 

Мярката важи за зареждане на до 60 литра месечно. Право да се възползват от субсидията имат физически лица, сред които и такива, упражняващи свободни професии. Субсидията ще е в размер на 30-40 евро и ще обхваща както бензина, така и газа. 

За целта ще бъдат раздадени специални карти, които ще се ползват на бензиностанциите. Право да ползват субсидията имат физически лица, подлежащи на данъчно облагане в Гърция, с деклариран годишен доход до 30 хиляди евро. 

Официалните данни показват, че такъв доход са декларирали три милиона физически лица. 

Правителството е разчело, че за реализиране на мярката ще бъдат изхарчени 130 милиона евро. 

Правителството предвижда продължаване и увеличаване на размера на субсидирането на сметките за ток както за домакинствата, така и за компаниите. 

Изчисленията сочат, че финансовата помощ за сметките за ток и природен газ през април ще възлиза на 636 милиона евро. 

Увеличава се размерът на помощите за  отглеждане на деца, право на която имат 625 хиляди души. За това перо са предвидени 97,5 милиона евро. 

Възрастните хора с ниски пенсии – около 676 735, ще получат по 200 евро. За това правителството отделя 135 милиона евро. 

Мерките целят подпомагането на 3,2 милиона уязвими граждани, но и домакинства с доходи до 30 хиляди евро на година, посочва телевизията.

Общият размер на субсидиите и програмите за подпомагане е 1,1 млрд. долара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!