Гърция може би няма да е в състояние да плати вноските си по траншовете към Международния валутен фонд (МВФ). Драматичното предупреждение е било отправено от гръцкия премиер Алексис Ципрас в негов телефонен разговор с управляващия директор на фонда Кристин Лагард, твърди атинският в. "Имерисия".

Ципрас и Лагарад са говорили половин час по телефона и според информации, които не са потвърдени от МВФ, гръцкият министър-председател е анализирал пред нея финансовото състояние на страната, което по думите му било трагично.

Смята се, че той е казал на Лагард, че ако европейските институции не помогнат до сряда, гръцкото правителство може би няма да е в състояние да се издължи и да плати лихвите и траншовете към МВФ, които страната трябва да погаси.

Двамата са обсъждали същността на проблема, който в този момент е липсата на ликвидност, както и евентуална невъзможност Гърция да изпълни задълженията си, посочва вестникът.

През април Гърция плати 450 млн. евро на МВФ. Тогава правителството накара местните власти да прехвърлят резервите си от търговските банки в Централната банка на Гърция, посочвайки като причина "изключително неотложни и непредвидени нужди".

На 12 май пък Гърция трябва да плати 750 млн. евро на МВФ, а през юни - още 1.5 млрд. евро. Алексис Ципрас казал, че в разговора с него Лагарад се е спряла на въпроса за гръцкия дълг, като казала, че сегашната ситуация е неустойчива и че е нужно драстично решение.

Гръцкият вестник цитира съобщение на фонда, в което се казва, че Кристин Лагард и Алексис Ципрас са разговаряли по телефона и са обсъждали сегашния ход на преговорите между Гърция и трите институции - ЕК, ЕЦБ и МВФ, както и политическите приоритети, за да може тези преговори да напреднат още.