Около 1000 бежанци от уязвимите групи се преместват временно в хотели от пренаселените лагери на гръцките острови, заради заплахите от новия коронавирус, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от ДПА.

Йохансон написа в "Туитър", че мигрантите се преместват от лагерите на остров Лесбос и други острови в празни хотели. Тя благодари на агенцията на ООН за бежанците, Международната организация по миграция, гръцкото правителство и Европейския съюз за усилията им да направят това възможно.

Еврокомисарят също така оцени щедростта на гръцкия народ.

Някои от хората са прехвърлени в празни хотели на островите и във вътрешността на страната днес, а други ще бъдат прехвърлени утре, уточни говорител на ЕС.

Около 10 000 мигранти вече бяха преместени от островите към континенталната част на Гърция през първите три месеца на годината, според гръцкото министерство на миграцията.

Снимка: EPA

На фона на епидемията редица политици и неправителствени организации призоваха лагерите да бъдат напълно опразнени, като се има предвид пренаселеността им и лошата хигиена.

Въпреки че в лагерите на островите Лесбос, Самос, Кос, Лерос и Хиос официално има място само за 7000 мигранти, броят на хората, живеещи в тях, е около 40 000.