От днес Гърция е на крачка по-близо от спасителната помощ. Парламентите на Германия и Австрия одобриха споразумението за трети спасителен пакет за Атина на стойност 86 милиарда евро.

Въпреки че от началото на кризата в Гърция Ангела Меркел беше един от най-строгите й критици, сега Атина срещна мощна подкрепа в лицето на германския канцлер. В емоционална реч пред Бундестага Меркел заяви, че споразумението е като последен шанс да се избегне "хаос" в Гърция.

"Това решение не беше само за Гърция, а също така за силна Европа и силна еврозона. Затова залогът е много по-голям. Трябва да направим всичко възможно да доведем преговорите до успешен край", заяви Меркел.

Финансовият министър Волфганг Шойбле обаче за пореден път изключи възможността от опрощаване на гръцки задължения, както настоява Международният валутен фонд.

"Срещата на Европейския съвет посочи единодушно в своето изявление, че намаляване на дълга е изключено съгласно европейското право", напомни Шойбле.

Докато европейските парламенти се произнасят по новото споразумение с Гърция, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум настоя да спрат спекулациите относно евентуално излизане на страната от еврозоната.

"Определено ще бъда много доволен, ако разговорите за "грекзит" бъдат прекратени и започнем да говорим за изправянето на Гърция отново на крака. Което е и целта на тази програма", каза Дейселблум.

Европейската централна банка реши да увеличи спешната помощ за гръцките банки, което им дава възможност да отворят в понеделник. Ограничението за теглене на 60 евро на ден обаче засега остава и ще отпада постепенно.