Един от осемте турски военни, които избягаха в Гърция веднага след опита за преврат в Турция през юли миналата година, е получил убежище днес, съобщава в. „Катимерини”.

Комисията, която разглежда молбите за убежище, е одобрила искането на втория пилот на хеликоптера, с който военните избягаха в северния гръцки град Александруполис на 16 юли 2016 г., ден след опита за военен преврат в Турция.

Според агенция АНА-МПА комисията се е съобразила с мнението на правозащитни организации, Съвета на Европа и други международни агенции, които сигнализират за нарушения на човешките права в Турция след неуспешния пуч.

Комисията заяви, че няма доказателства, които да сочат, че вторият пилот е бил замесен в опита за преврат, но тъй като той е издирван от Турция за „политически престъпления”, може да не получи справедлив процес, ако бъде екстрадиран.

Останалите седем турски военни остават в ареста, докато не излезе решение по техните молби за убежище.

По-късно обаче гръцкото правителство съобщи, че е обжалвало решението на административната комисия да даде убежище.

Решението на комисията предизвика и гневна реакция от страна на Турция.

Анкара предупреди Атина, че то ще засегне двустранните отношения и сътрудничеството по различни регионални проблеми.

На 26 януари гръцкият Върховен съд отхвърли искането на Турция за екстрадиция на осемте турски военни, които избягаха с хеликоптер в Гърция на 16 юли. Аргументите на съда бяха, че военните няма да получат справедлив процес в Турция и животът им може да бъде изложен на опасност.

Решението и тогава предизвика гнева на Турция.

Осемте военнослужещи – трима майори, трима лейтенанти и двама сержанти – се приземиха с военен хеликоптер на летище в град Александруполис часове след неуспешния опит за преврат в Турция. Те веднага поискаха убежище в Гърция, изтъквайки, че се страхуват за живота си, но отрекоха да са участвали в опита за преврат.