Най-големите притеснения на гражданите на ЕС в момента са повишаващите се цени, страхът от разширяване на конфликта в Украйна и възможният недостиг на енергийни доставки. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“ проведено по метода CAWI сред над 24 000 души в 24 държави в ЕС и 1505 души в Сърбия и Швейцария.

Преди месец като най-големи проблеми са посочвани пандемията от COVID-19 и климатичните промени.

Повече от половината от гражданите на ЕС вярват, че вече е предоставена достатъчно подкрепа на Украйна. 43% биха искали да видят дори повече помощ. Португалия, Испания, Ирландия, Франция, Финландия и Швеция изразяват в най-голяма степен солидарност.

Има висока готовност за приемане на бежанци в ЕС. Повече от 90% от гражданите на ЕС са в подкрепа на приемането на бежанци. 50% подкрепят неограничен прием на бежанци, а  44% предпочитат все пак да има ограничения.

По отношение на енергийните доставки, осъзнаването на зависимостите на националните държави от руски внос е ясно (79% средно за ЕС), само Швеция се възприема като по-скоро независима от руската енергия. Преминаването към възобновяеми източници с цел да се намали зависимостта от руските енергийни доставки е добре възприето във всички държави (91%).

Повече от половината от европейските граждани са притеснени, че екипировката и оперативните възможности на армията в тяхната държава не са задоволителни. 52% казват, че разходите за защита на тяхната страна трябва да се увеличат.

Мнозинство от 60% сред анкетираните във всички страни подкрепя създаването на обща европейска армия. Желанието да се направи такава армия е най-високо в Португалия и Полша, Белгия, Литва, Испания и Румъния.

42% подкрепят европейските санкции срещу Русия, а 43% дори биха искали да видят повече санкции. Само 15% казват, че санкциите са твърде строги – това мнение е най-популярно в Гърция, източните страни – България, Словакия и Унгария, както и извън ЕС – в Сърбия.

Само една пета са твърдо против приемането на Украйна в ЕС. 52% казват, че Украйна трябва да се присъедини към Съюза, 27% не могат да преценят. Полша, Естония, Литва, Ирландия и Испания подкрепят в най-голяма степен присъединяването на Украйна към ЕС.

Широкото мнозинство (78%) вярва, че ЕС трябва да играе по-активна роля в световната политика. В сравнение с останалите страни-членки нагласите към ЕС са най-негативни в Гърция и България. Нагласите в Сърбия, която е със статут на страна кандидат за членство, също са критични към ЕС. 61% виждат голямо единодействие в днешната ситуация между страните-членки на ЕС, а за 63% ЕС е стабилизираща света сила.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!