Великобритания е готова да поеме инициативата за изработване на нова енергийна програма на Г-7, предаде ИТАР-ТАСС. Целта на новата програма ще бъде да се намали зависимостта на водещите западни страни от доставките на газ от Русия.

„Трябва да покажем на Русия, че сериозно възнамеряваме да повишим енергийната си безопасност и устойчивост, заявява британският министър на енергетиката Едуард Дейви в статия, публикувана днес от лондонския вестник „Таймс".

Той подчертава, че трябва да се разгледат всички варианти, като се започне с диверсификацията на доставките на газ, включително и внос на шистов газ от САЩ.

Едуард Дейви посочва, че въпросът за изработване на координирана политика в областта на енергийната безопасност ще бъде основен на откриващата се на 5 май в Рим двудневна среща на министрите на енергетиката на страните от Г-7.

По думите му се очаква да бъде приет цял пакет мерки, включващи засилена работа в областта на енергията от алтернативни източници, която да може да замени газа, както и връщане към ядрената енергетика, което на първо място засяга Япония.