Г-7 изрази безпокойството си във връзка с продължаващите кръвопролития в Източна Украйна – само ден преди крайния срок за прекратяване на военните действия.

„Настояваме враждуващита страни да се придържат стриктно към споразуменията от Минск и огънят да бъде прекратен, без всякакво забавяне, в 00:00 часа местно време на 15 февруари”, гласи съобщението.

„Ако коя да е от страните не спази минските договорености, Г-7 е готова да предприеме спрямо нея допълнителни мерки”, се отбелязва в разпространено изявление на групата.

„Ние, лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, САЩ, председателят на Европейския съвет (Доналд Туск) и председателят на Еврокомисията (Жан-Клод Юнкер) приветстваме минските договорености, насочени към разрешаване на кризата в Украйна по мирен начин. Както и преди обаче, Г-7 е обезпокоена от продължаването на бойните действия, особено в района на Дебалцево, където подкрепяните от Русия сепаратисти действат зад демаркационната линия, очертана още през септември 2014 г. в Минск”, продължават лидерите.

В изявлението се казва още че Г-7 приветства принципното съглашение, постигнато на 12 февруари между Международния валутен фонд и Украйна по новата програма за икономически реформи.

От Г-7 изразяват надежда, че програмата ще бъде разгледана бързо от борда на директорите на МВФ и на Украйна ще бъде предоставена финансова помощ за провеждането на „амбициозните икономически реформи, възстановяване на икономическия ръст и подобряване на жизнения стандарт на украинските граждани”.

Жертвите се увеличават

28 са до момента жертвите във военните действия в Донбас, ескалирали ден преди предвиденото в споразумението от Минск прекратяване на огъня.

Загинали са както войници, така и цивилни. „За съжаление, след сключването на споразумението в Минск руската офанзива ескалира. Продължаваме да смятаме, че споразумението е поставено в сериозна опасност. С действията си сепаратистите го торпилират", заяви украинският президент Петро Порошенко.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната