Доналд Тръмп изпадна в изолация, след като лидерите на страните от Г-20 потвърдиха ангажимента си към Парижкото споразумение за климата, предадоха световните агенции.

Въпреки това в заключителната декларация е отбелязано, че те взимат предвид възраженията на САЩ за търговията, твърдят анонимни източници на Ройтерс.

Групата отхвърля призива на Тръмп да предоговори спогодбата, която нарича „необратима”.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон обяви среща на върха за климата на 12 декември.

По-рано тази година американският президент изтегли страната си от новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне.

Групата, на която се пада дял от 85 процента от глобалната икономическа активност, обещава, че „ще продължи да се бори срещу протекционизма, включително срещу всички нечестни търговски практики”.

В същото време комюникето взима предвид възраженията на Съединените щати и по-конкретно националистическата икономическа политика на президента Доналд Тръмп, за да може текстът да получи тяхното одобрение.

Г-20 признава „ролята на легитимните защитни инструменти в търговията”. Групата освен това призовава някои свои членове, по-специално Китай, да намалят своя свръхкапацитет в стоманодобивния сектор.

Г-20 отчита в комюникето ответните реакции срещу процесите на глобализация. „Ние можем да постигнем повече заедно, отколкото ако действаме сами”, подчертават лидерите от групата.

Те дават да се разбере, че „като обединява развити и нововъзникващи пазарни икономики, Г-20 е решена да определи облика на глобализацията по начин, който да е от полза за всички хора”.