Япония съобщи, че ще изпусне над един милион тона вода в морето от разрушената атомна електроцентрала Фукушима. Това ще стане в рамките на тази година и след специално третиране нивата на повечето радиоактивни частици така, че да отговарят на националния стандарт, уточняват от оператора „Tepco“.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че предложението е безопасно, но съседните страни изразиха загриженост.

Катастрофата във Фукушима през 2011 г. беше най-лошата ядрена авария след Чернобил.

Извеждането от експлоатация на централата вече е започнало, но процесът може да отнеме четири десетилетия.

„Очакваме освобождаването на радиационните води да стане някъде през тази пролет или през лятото“, каза главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, добавяйки, че правителството ще изчака докато излезе „изчерпателен доклад“ от МААЕ.

Всеки ден централата произвежда 100 кубически метра замърсена вода, която е смес от подпочвена, морска вода и такава за охлаждане на реакторите. Тя се филтрира и съхранява в резервоари.

На площадката вече има натрупани повече от 1,3 млн. кубически метра, т.е. наличното място е на привършване. Водата е филтрирана и от нея са извлечени повечето радиоактивни изотопи, но нивото на тритий е над националния стандарт, съобщават от оператора „Tepco“.

Експертите казват още, че елементът тритий е много труден за отстраняване от водата. Той е вреден за хората, но само ако е в големи дози.

Съседните страни и местните рибари се противопоставят на предложението, което беше одобрено от японското правителство още през 2021 г. Форумът на Тихоокеанските острови разкритикува Япония за липсата на прозрачност.