Нелегалните преминавания в ЕС през Западните Балкани са се удвоили от миналата година, докато броят им рязко е спаднал по Средиземноморския маршрут, съобщи "Фронтекс".

През октомври граничната агенция на ЕС съобщи за близо 3500 залавяния на мигранти по сухопътния граничен маршрут на Западните Балкани - повече от една трета над септемврийския брой.

През първите 10 месеца на тази година предварителните данни показват, че са заловени над 19 700 мигранти – два пъти повече от същия период на миналата година. Повече от половината са сирийци.

"Фронтекс" заяви, че граничните преминавания са спаднали с 21% в сравнение с миналата година "до голяма степен поради спад в пристигащите по Източното и Западното Средиземноморие".

В Западното Средиземноморие общият брой за първите 10 месеца на 2020 г. е 13 400, или с 37% по-малко в сравнение с първите 10 месеца на 2019 г.

Броят на мигрантите е намалял със 75% по Източното Средиземноморие - морският път между Турция и Гърция, който в миналото беше един от основните мигрантски входове в ЕС, информира БГНЕС, като цитира данни на "Фронтекс".