Френското Национално събрание одобри днес с голямо мнозинство законопроекта за борба с тероризма, предаде Франс прес.

Текстът бе приет на първо четене от долната камара на парламента с 415 гласа за. 127 депутати гласуваха против и 19 се въздържаха.

Гласуването се състоя два дни след като заподозрян терорист тунизиец уби с нож две млади жени в Марсилия.

Сега предстои депутатите да намерят компромис със сенаторите, които поискаха някои промени в текста. Очаква се законът да бъде окончателно приет до средата на месеца.

Правителството нарече законопроекта "изключително полезен", но критики срещу него имаше и от десницата, която го окачестви като твърде мек, и от левицата, според която в него има посегателства срещу свободите.

Законопроектът предвижда да се пренесат в общото право някои мерки от извънредното положение, въведено от предишното правителство на президента социалист Франсоа Оланд след атентатите на 13 ноември 2015 година в Париж. Тогава бяха убити 130 души, припомня АФП.

Извънредното положение, което дава на властите извънредни правомощия, трябваше да бъде временно, но бе удължено шест пъти заради последвали атентати или нови заплахи.

Законопроектът за борба с тероризма бе подкрепен от центристката партия на президента Еманюел Макрон, но също от депутати и отляво, и отдясно, посочва АФП.

"Ние продължаваме да сме в състояние на война", каза днес в парламента вътрешният министър Жерар Колон. Според него Франция е изправена пред "изключително сериозна заплаха".

Анкета, публикувана миналата седмица във вестник "Фигаро", показа, че 57 на сто от французите подкрепят законопроекта за борба с тероризма.

Един от най-оспорваните текстове в него предвижда налагане на домашен арест без предварителното съгласие на съдия, но наред с това за обиски в жилища се изисква съдебна заповед.

Разширяват се възможностите за проверка на документи за самоличност - такава ще може се прави около гарите, а не само вътре в тях, както е сега, както и в максимален радиус от 20 км около най-важните международни летища и пристанища.

Бившият премиер социалист Манюел Валс се присъедини към президентското мнозинство и гласува за законопроекта, който нарече "уравновесен". Той разобличи "ислямско-левичарското говорене на радикалната левица".