Френският премиер Жан-Марк Еро подаде оставка, съобщи АФП. Министърът на вътрешните работи на Франция Манюел Валс ще бъде назначен за премиер на Франция, предаде Ройтерс, като се позова на френски медии. По-късно президентът Франсоа Оланд потвърди новината.

Държавният глава направи обръщение към френския народ, след като социалистите претърпяха поражение на местните избори вчера, смятани за тест за нагласите на избирателите след две години на власт, посочва АФП.

„Гласувайки или въздържайки се от участие в изборите, вие изразихте вашето недоволство и разочарование. Аз чух вашия призив. Дойде време да се започне нов етап. И аз доверих на Манюел Валс ръководството на правителството на Франция”, заяви Оланд.

Той обеща по-малоброен управляващ екип и намаляване на данъците до 2017 г. Новото правителство ще изпълнява т.нар. "пакт за отговорност", ще намали разходите на работодателите и ще стимулира заетостта. Президентът каза, че Франция ще трябва да убеди партньорите си от ЕС да вземат под внимание усилията й да стимулира икономиката, когато определят нейните ангажименти към Брюксел.

51-годишният Манюел Валс, който е роден в Барселона и става французин на 20 години, често влиза в конфликт със Социалистическата партия заради идеите си за икономиката и сигурността. Той е предпочитан от французите за премиер, въпреки че е по-популярен сред десницата, отколкото сред левицата.