Френските власти са успели да предотвратят сериозен терористичен атентат непосредствено преди Европейското първенство по футбол, съобщи премиерът Манюел Валс.

„Ние предотвратихме редица други атентати през последните месеци. Един от тях – непосредствено преди Евро 2016, като той можеше да се окаже особено смъртоносен“, каза Валс на съвещание, посветено на ситуацията в страната след атаката в Ница на 14 юли, предаде БГНЕС.

Европейското първенство по футбол се проведе в десет френски града, включително Париж от 10 юни до 10 юли.

По време на провеждането му в страната бе продължено действието на режима на извънредно положение, валиден от атентатите на 13 ноември 2015г. В градовете, където имаше мачове бяха предприети безпрецедентни мерки за сигурност.

Междувременно стана ясно, че френският парламент вероятно ще продължи извънредното положение до началото на 2017 г., а не с три месеца, както предвижда законопроектът на правителството, съобщиха тази вечер на Франс източници от парламента и правителството.

"Вероятно ще има споразумение между левицата и десницата по този въпрос", казаха източниците. Законопроектът ще бъде обсъждан във вторник вечерта и в сряда в двете камари на парламента - Националното събрание и Сената, добавя АФП.