По всичко личи, че атаката в Лувъра днес е била с терористичен характер, заяви френският министър-председател Бернар Казньов. Самоличността на нападателя, който извади мачете в близост до входовете на музея, все още не е установена.

Той е в болница в тежко състояние, след като беше прострелян в корема. Леко пострадал при схватката с него е служител на реда.

Сим картата за телефона, използвана от нападателя, е закупена от 29-годишен египтянин. Той е бил наел стая в хотел в близост до „Шан-з-Елизе”. Там сега текат обиски.

Дали въпросният египтянин е и самият нападател, засега не е ясно.

След атаката районът, в който се намира известният музей във френската столица, беше отцепен за часове. Всички останали в сградата бяха щателно обискирани заради предположения, че някой от тях може да има бомба в себе си.

Днес стана ясно, че през декември на същото място в Лувъра е имало тренировъчна акция на полицията и военните, свързана с учение по освобождаването на заложници.

Снимка: Reuters

Повече от 230 души са загинали през последните две години във Франция при нападения, извършени от хора, свързани с екстремистката групировка „Ислямска държава”, отбелязва Ройтерс.

Във Франция след по-малко от три месеца предстоят президентски избори, а сигурността и страхът от тероризъм са сред основните въпроси на тях.

Днешното нападение беше извършено няколко часа преди подаването на документите за кандидатурата на Париж за домакинството на Олимпийските игри през 2024 г.

То ще повдигне въпроси за сигурността във френската столица въпреки настояванията на френски служители, че Париж има необходимия опит да организира и осигури защитата на големи събития.

Вижте още във видеото:

 

Използвани са материали на bTV и БТА