Френски съд призна шведския гигант ИКЕА за виновен за създаването на сложна система за незаконно шпиониране на стотици служители и кандидати за работа от 2009 до 2012 г., съобщи Би Би Си.

ИКЕА ще трябва да плати глоба в размер на 1 млн. евро, а на един от бившите ѝ изпълнителни директори във Франция е наложена двегодишна условна присъда и глоба от 50 000 евро.

Установено е, че френският филиал на компанията е използвал частни детективи и полицейски служители, за да събира лични данни за персонала и проверка на кандидатите за работа.

Организирана система за следене на служители

Доказателствата излязоха наяве през 2012 г. Тогава френският синдикат „Форс увриер“ подава сигнал за организирана система за следене на служители и клиенти на компанията. Информацията бързо се разпространява в медиите и ИКЕА се озовава в центъра на обществен скандал. След разкритията компанията уволни четирима високопоставени служители.

Незаконното наблюдение е обхванало около 400 души, заяви държавният прокурор Памела Табардел.

15 души са изправени пред съда. Те са бивши управители, изпълнителни директори и полицейски служители. Обвиненията срещу тях за различни - нарушаване на служебна тайна и незаконно събиране на информация от личен характер, която може да навреди. Някои от тях могат да получат 10-годишни присъди.

Според разследващите в основата на системата предполагаемо стои Жан-Франсоа Пари, бившият директор на ИКЕА във Франция по управление на риска. Той редовно е изпращал списъци с имена на частни детективи, като според съдебни сметки им е плащал около 600 000 евро годишно за дейността.

„Каквото и да постанови съдът, компанията вече е наказана много строго по отношение на репутацията си“, заяви адвокатът на ИКЕА.