Френски собственици на ресторанти изразиха недоволство срещу навика на клиентите да снимат блюдата, които им се сервират, после да качват снимките в интернет и да коментират понякога негативно ястието, предаде АФП.

На входовете на някои френски ресторанти вече има надписи, че снимането е забранено, какъвто обикновено има на входа на църкви или музеи.

Жил Гужон, главен готвач в ресторанта „Страноприемницата при стария кладенец” в град Фонжонкюз, в югозападна Франция, смята, че снимките на неговите ястия, качвани в интернет, лишават клиентите от изненадата да ги видят на живо. Той допълва, че снимките, направени често пъти със смартфон, са с лошо качество и така ястията изглеждат невзрачни, а трудът на главния готвач не е представен в най-добрата светлина. Освен това снимането на блюдата е до известна степен и кражба на интелектуалната собственост на главния готвач, смята Гужон.

Не всички френски готвачи и собственици на ресторанти обаче са против правенето на снимки на блюдата им. Според Давид Тулен, който откри ресторант в Париж през декември, снимките правят безплатна реклама на заведението му и дори клиенти от Нова Зеландия познават кухнята му благодарение на кадрите, качени в интернет.

Френските собственици на ресторанти обаче са против прекаляването със снимането в заведенията. Това мнение се споделя и от собственици на ресторанти в Ню Йорк. На места там също са забранени снимките в заведенията, тъй като клиенти се катерели по столовете и масите, за да заснемат блюдото от най-добър ъгъл и в най-добра светлина и дори носели със себе си стативи.