Много млади френски джихадистки бойци, които се присъединиха към терористите от "Ислямска държава", са започнали да се питат какво правят при тях. Техните адвокати казват, че искат да се върнат у дома, но се страхуват от възможни криминални обвинения, съобщава френският вестник „Le Figaro”.

"Ако се върна във Франция, какво ще се случи с мен? Мога ли да избегна затвора?" – това са въпросите, които младите джихадисти задават на своите адвокати и семействата си.  Някои от "новаците" на "Ислямска държава" се оплакват, че са били подведени да пътуват до Близкия изток.

"Не правя почти нищо друго, освен да разнасям дрехи и храна. Също помагах и за почистването на оръжия и транспортирането на телата на бойците, убити при сблъсъците. Зимата започва. Става все по-трудно", пише един от бойците от база в Алепо в северната част на Сирия.

Някои съобщения изглеждат сякаш са били написани в момент на носталгия от ученици, които са в очакване да се върнат при своите майки от летен лагер, а не като да са част от компанията на брутални екстремисти, отговорни за масовите екзекуции на невинни граждани.

"Болен съм и уморен [да бъда тук]. Моят iPod не работи тук. Трябва да се върна у дома!"

"Уморен съм. Те ме карат да мия чиниите."

"Те искат да ме изпратят на фронта, но аз не знам как да се бия..."

Група френски адвокати в момента работи с "новоизлюпените" джихадисти, като се опитва да намери начин за тях да се върнат безопасно до Франция.

"Водим комуникация с полицията и съдебните органи [във Франция], но това е хипер-чувствителна тема", казва адвокат пред „Le Figaro”. "Всеки схваща, че колкото по-дълго тези хора останат там, толкова повече те стават потенциални бомби със закъснител, когато се върнат. Никой не иска да поеме риска от това да вземе официално становище за обезверените джихадисти, които ще се върнат. Представете си, че един от тези бивши бойци се забърка впоследствие в терористична атака във Франция?”.

Франция е една от основните страни, откъдето идват чуждестранни бойци за "Ислямска държава". Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казаньов през септември каза, че около 930 френски граждани, включително 60 жени, вече се бият в Ирак и Сирия или планират да отидат там.

Прокуратурата в Париж заяви през ноември, че 1100 души са били поставени под наблюдение и най-малко 95 души са с повдигнати обвинения.

Франция се опитва да реши какво да прави с връщащите се джихадисти, когато и ако те се върнат. На 13 ноември властите в страната вкараха в затвора джихадист, който се върна от Сирия. Флавиен Моро е пътувал до разкъсваната от конфликти страна през 2012 г., и е осъден на седем години затвор, въпреки че той твърди, че е прекарал само 12 дни в Сирия.

За разлика от Франция, Дания е въвела рехабилитационна програма, която дава възможност на бойците от "Ислямска държава" път за бягство обратно от джихадистите. Страната също така им помага да получат отново нормален живот без заплахата от съдебно преследване.