Френската прокуратура се опитва да издейства европейска заповед за арест за зетя на един от нападателите на в. "Шарли ебдо" Шериф Куаши, предаде Ройтерс, като се позова на съдебни източници.

Властите подозират 20-годишния Мурад Хамид, че се е опитал да се присъедини към редиците на "Ислямска държава", посочва източникът и така потвърждава информацията на в. "Журнал дю диманш", публикувана по-рано днес.

Тази сутрин изданието написа, че младият мъж, който е бил наблюдаван от френските служби за сигурност, е бил обявен за изчезнал от семейството си на 25 юли тази година. Той е бил задържан в България, след като е бил върнат на турската граница и на 28 юли е бил настанен в център за нелегални имигранти.

Нападението срещу в. "Шарли ебдо" беше извършено през януари 2015 г. Тогава братята Шериф и Саид Куаши убиха 17 души.

След тази атака Мурад Хамид е бил разпитан от френската полиция, но било установено, че той няма нищо общо с атаката. Мурад Хамид е брат на съпругата на Шериф Куаши. Той е живеел със семейството си в Шарлевил-Мезиер в Североизточна Франция, допълва Франс прес.

Непосредствено след нападението на братя Куаши миналата година Мурад Хамид даде интервю, в което каза, че атаката е била ужасяващо престъпление и че той не преставал да мисли за жертвите и за техните семейства.

По данни на френските власти 2147 френски граждани или чужденци, пребиваващи във Франция, са известни на специалните служби заради участие или роля в сирийско-иракски терористични мрежи. Около 680 души, от които една трета жени, са в Сирия и Ирак.

179 души се намират в трети страни на път за Ирак и Сирия или на път обратно за Франция. 203 души са били в Сирия или Ирак и са се върнали вече на френска територия. 187 французи или пребиваващи във Франция лица са загинали в редиците на терористите в Ирак и Сирия. Тези данни изнесе на 19 юли френският премиер Манюел Валс.