Япония ще внесе формален протест до правителството на Франция заради карикатура в сатиричен седмичник, която показва борци по сумо, с допълнителни крайници, съобщават световните агенции.

Карикатурата е публикувана с коментар: „Благодарение на Фукушима, сумото е вече Олимпийски спорт”, по повод успешната кандидатура на Япония за домакин на Олимпийските игри през 2020 г. На заден план се виждат двама рефери, облечени противорадиационни костюми.

В седмичникът има също и друга карикатура, на която са изобразени двама души в защитни костюми, които стоят с гайгерови броячи до плувен басейн, казвайки, че съоръженията за водни спортове са били построени във Фукушима.

„Подобна рисунка наранява чувствата на пострадалите от земетресението в Тоху-Канто”, заявява пред агенция Ройтерс генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суда, по повод катастрофалното земетресение и последвало цунами, които изведоха от строя атомната централа „Фукушима”.

„Злонамерено е и създава грешно впечатление за проблема със заразената вода в Япония. Изключително жалко е”, допълва още Суга. Говорителят е подчертал, че Токио ще внесе оплакване до посолството на Франция, а японското външно министерство е получило указания да обясни в детайли ситуацията, за да не възникват подобни недоразумения за в бъдеще.