Президентът на Франция Франсоа Оланд възложи на премиера Манюел Валс да състави ново правителство, което ще бъде представено утре, съобщи днес президентската администрация, цитирана от АФП.

Държавният глава е възложил на Валс да формира екип според насоките, определени за страната от самия президент, се посочва в съобщението на Елисейския дворец.

По-рано в понеделник премиерът Валс връчи на Оланд оставката на кабинета на фона на правителствена криза, възникнала заради икономическата политика. Френският министър на икономиката Арно Монтбур бе остро критикуван в неделя от обкръжението на Валс, който смята за неприемлива острата му критика срещу икономическата политика на кабинета.

„Според нас е била прекрачена една жълта линия, защото един министър на икономиката не може да се произнася в подобни условия за икономическия курс на правителството и за наш европейски партньор като Германия", заяви вчера за АФП източник, близък до Валс.

„Премиерът твърдо е решил да действа", добави източникът, пораждайки съмнения, че Монтбур ще запази своя пост.

Днес икономическият министър потвърди лошото си мнение за икономическата политика на Франсоа Оланд и Манюел Валс - социалисти като него самия, но заяви, че с това „не нарушава сплотеността на кабинета".

„Германия се хвана в капана на ограничителната политика, наложена от нея на цяла Европа", заяви Монтбур в интервю за съботния брой на френския вестник „Монд". „Имам предвид германската десница, подкрепяща Ангела Меркел. Франция не е длъжна да следва идеологическите аксиоми на германската десница", заяви още Монтбур.

„Не бива повече да позволяваме това", отсече министърът, известен с острите си изявления, неведнъж предизвиквали полемики в изпълнителната власт.