Френското външно министерство призова сирийските военни да се оттеглят ден след като сирийски военен пилот разби самолета си в Йордания и се предаде. Това съобщава АФП като се позовава на официално изявление на министерството.

Войниците трябва да дезертират, защото заповедите, които получават от Дамаск са „криминални”, заяви Бернар Валеро, говорител на Ке Д`Орсе.

Йордания реши да даде политическо убежище на злополучния летец, но сирийското правителство го обяви за предател и поиска разбитият МиГ да бъде върнат.

Франция приветства постъпката на пилота и го нарежда сред тези войници в сирийската армия, избрали „достойнството и битката за свобода, изправяйки се срещу варварството на сирийския режим”, добавя Валеро.

Най-малко 25 сирийци бяха убити в ожесточени сблъсъци в северната част на втория по големина град Алепо. Властите обявиха загиналите за поддръжници на режима и обвини за убийството им бунтовниците.

Четирима бунтовници бяха ликвидирани от службите за сигурност в Алепо, съобщава сирийска неправителствена организация.

Бомбардировките в третия по големина град Хомс осуетиха поредния опит на Червения кръст да евакуира жителите на града, отбелязва АФП.

Над 15 000 души е броят на убитите от началото на бунтовете срещу режима на Асад, започнали през март миналата година, припомнят наблюдатели.