Франция потвърди днес чрез министъра си на отбраната, че не възнамерява да намалява ядрения си арсенал, ден след призива за това, отправен от американския президент Барак Обама, съобщава агенция Ройтерс.

Вчера в Берлин президентът на САЩ пожела намаляване с една трета на ядрените запаси по света, на който призив Русия отговори с хладна сдържаност, коментира агенцията.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви днес в интервю за „Франс Инфо”, че Париж не попада в същия списък, в който двете суперсили от Студената война, които все още разполагат с хиляди ядрени бойни глави.

„Барак Обама предлага на Русия заедно да намаляват арсенала си. Много добре. що се отнася до нас, ние не отговаряме на същата логика. Ние имаме по-малко от 300 бойни глави и вече сме направили достатъчно за ограничаване на собствения ни ядрен арсенал”, обяснява френският министър.

Франция подкрепя намаляването на руските и американските арсенали, обяснява той, но тя не е готова да преговоря за собствените си ядрени сили, преди „останалите да достигнали до нивото, на което сме ние”.