Следващата седмица френският премиер Жан-Марк Еро ще проведе правителствено съвещание, на което ще се обсъди улесняване на достъпа на ромите до трудовия пазар в страната, съобщи министърът на вътрешните работи Мануел Валс. Ще бъдат обявени възможности за работа, за да се разрешат проблемите на ромите, живеещи при лоши условия във Франция, посочи министърът пред радио Франс ентер.

Мануел Валс подчерта, че "решение на проблема с ромите трябва да се търси на първо място в техните страни, където този етнос е жертва на дискриминация". Той разговаря с еврокомисаря по правосъдието и правата на човека Вивиан Рединг, след като миналата седмица Европейската комисия поиска обяснения от Франция във връзка с експулсирането на румънски роми. "Аз прилагам решенията на съда", аргументира се министърът за изгонването им от Лил, Лион и Париж през последните седмици.

Той спомена също за нездравословните условия, при които те живеят в катуните, както и за престъпността сред тях и проблемите по този повод с местното население. "Сега трябва да се търсят решения първо в техните страни и с политика за приобщаване, която ще предприемем ние", добави френският министър на вътрешните работи.

Във Франция живеят между 15 и 20 хиляди чуждестранни роми, предимно от България и Румъния. За живеещите в незаконни катуни, редовно разформировани от полицията, са въведени "временни мерки", които силно затрудняват достъпа им до трудовия пазар в 8 страни от ЕС, включително Франция.

По силата на тези мерки те могат да работят в 150 професии, определени от правителството, като работодателят е длъжен да получи разрешение от местните власти, за да ги наеме, и да плаща данък. Според ромите без работа е невъзможно да се интегрират, да записват децата си в училище и да си осигурят подслон.