Полицейските служби на Белгия и Франция съвместно ще патрулират в международните влакове "Талис", свързващи Амстердам, Брюксел и Париж, предаде ТАСС.

Решението е взето след инцидента в петък вечерта, когато в такъв влак с 554 пътници млад мароканец откри огън. Той бързо бе обезвреден от пътниците, сред които се оказаха двама американски военнослужещи.

Съвместните патрули стават факт след телефонни разговори между белгийския премиер Шарл Мишел и френския президент Франсоа Оланд.

Френската национална железопътна компания Ес Ен Се Еф на свой ред въвежда специален телефонен номер, на който гражданите могат да сигнализират за заплахи за транспорта, съобщи премиерът Манюел Валс.

Той е обсъдил въпроса с генералния директор на компанията Гийом Пепи.

"На гарите в страната също така ще се вземат мерки за по-добро забелязване на предупрежденията за необходимостта от съблюдаване на безопасността", добави премиерът.

Инцидентът изостри водената отдавна във Франция дискусия за недостатъчното равнище на сигурност. За разлика от Испания и Великобритания на френските гари няма ръчна проверка на багажа на пътниците нито проверка с метални детектори. Такива проверки се правят само на високоскоростните влакове "Евростар" между Париж и Лондон.