Извънредното положение във Франция, въведено след атентатите в Париж, ще бъде удължено с още три месеца, заяви френският президент Франсоа Оланд след нападението в Ница, при което загинаха 80 души, а десетки бяха ранени.  

По думите му терористичният характер на тази атака не може да бъде отречен.

Само няколко часа по-рано, по време на честванията на националния празник през деня, Оланд заяви, че извънредното положение не може да продължава вечно и няма да бъде удължено след 26 юли.

Сега обаче ситуацията отново е променена.

Продължаването на извънредното положение трябва да бъде одобрено и от френския парламент, който се очаква да направи това в следващите три дни.

В телевизионно обръщение след нападението в Ница Оланд заяви още, че страната му няма да се откаже от борбата си срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, напротив – френските дейности в тази посока ще бъдат засилени.  

„Ще продължаваме да нанасяме удари над онези, които ни атакуват на наша територия”, каза още той, визирайки именно „Ислямска държава”, която пое отговорността за атаките в Париж през ноември.  

Редиците на полицията и жандармерията ще бъдат подсилени от резервисти, обяви още френският държавен глава.

Френските „оперативни резервисти” включват хора със сили без военен опит, както и ветерани. Тяхната помощ по-специално ще бъде използвана за засилване на граничния контрол.