Терористичният характер на атаката в Ница не може да бъде отречен.

Това каза френският президент Франсоа Оланд в телевизионна обръщение, след като камион се вряза в множество на крайбрежната улица в Ница, отнемайки живота на над 75 души.

Франция е в сълзи, скърбяща, но е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците, които днес искат да я атакуват“, добави Оланд.

Екстремистите мразят човешките права, затова атакуваха Франция, точно когато празнуваше основните си ценности, каза още той.

Президентът обяви, че извънредното положение, което беше въведено в страната след атентатите от 13 ноември в Париж, ще бъде продължено с още три месеца. Необходимият текст за това ще бъде внесен в парламента следващата седмица.

Само часове по-рано, преди атаката, Оланд обяви, че мярката няма да бъде продължена след изтичането ѝ на 26 юли, защото „не може да продължава вечно“.

Държавният глава потвърди, че жертвите в Ница са най-малко 77, включително деца. Той обяви, че операцията, в която 10 хил. военнослужещи подпомагат службите за сигурност, ще бъде разширена по време и мащаб. Много военни ще бъдат пратени на границата.