Действията срещу тероризма в Ирак помагат да се предотвратят терористични актове на френска територия, заяви френският президент Франсоа Оланд, който е на посещение в Ирак, предаде Франс прес.

Оланд се срещна с френски военни, които обучават членове на иракските специални сили.
Всичко, което допринася за възстановяването на Ирак, е допълнително условие, за да се избегнат терористични дейности на наша територия от страна на ДАЕШ (арабски акроним за Ислямска държавa, бел.ред.), каза Оланд пред френските военнослужещи.

В Багдад френският държавен глава се срещна по отделно с иракския президент Фуад Масум и с иракския премиер Хайдер ал Абади, допълва ДПА.

По-късно днес Оланд ще посети Ербил в Иракски Кюрдистан, където са разположени френски специални сили, които играят ролята на съветници на кюрдските сили пешмерга, участващи в битката за контрола на Мосул.

Франция е втората след САЩ страна, която има най-голям принос в многонационалната антиджихадистка коалиция, припомня Франс прес. Франция участва в ударите, нанасяни срещу ИД, с 14 изтребителя Рафал, базирани в Йордания и Обединените арабски емирства. Париж има и около 500 военни съветници в Ирак.