Французите са раздвоени в избора си на президент. В социалните мрежи много от тях пуснаха снимки на бюлетините си с текст „Гласувах, но не за своя кандидат”.

Днес Франция избира следващия си президент между центриста и проевропеец Еманюел Макрон и крайнодесният лидер Марин льо Пен.

В „Туитър” стана популярен хаштагът „avoté” (от френски – „гласувах”), с който хората изразиха подкрепата си за един от кандидатите или неодобрението си и към двамата.

Много потребители споделиха снимка на колаж с предизборните плакати на двамата кандидати, с който намекват, че какъвто и избор да направят, финалният резултат ще бъде един и същ.

Една потребителка в социалните мрежи сподели снимка на „бюлетината”, която е пуснала с текст „Баща ми ме накара да гласувам. Добре че няма да види какво пуснах в плика.”

На листчето е написано „Нито съпруг, нито баща, нито родина, нито Макрон”.

Друг потребител сподели снимка, на която се виждат плакати, разлепени из Париж, на които лицето на Марин льо Пен е сменено с това на Доналд Тръмп. На самия плакат пише „Не правете грешка! Изберете Франция! Гласувайте!”.

Препратките към Доналд Тръмп продължават и чрез промяна в слогана на кампанията му "Да направим Америка отново велика".

Снимките на скъсани бюлетини с името на Марин льо Пен преобладават в социалните мрежи, като на много от тях има нарисувани нацистки символи.